miercuri, 28 martie 2012

Scrisoare de intentie ALAPTARE

Ma numesc Gabriela Stanescu am 30 de ani si o fetita de 2 ani pe care am alaptat-o pana la 11 luni.
Am pornit alaturi de minunatele mame din asociatie prin grupurile de suport de alaptat.


Am tinut cu ardoare la acest lucru si am considerat ca e cel mai bun lucru care il pot face pentru fetita in materie de alimentatie. Am purtat-o in Wrap, Ergo si orice mijloc ce l-am avut la dispozitie pe langa carucior. Si acum tin minte cu mergeam la plimbare in parc cu bebita in wrap si cu geaca sotului deasupra. Daca trebuia alaptata ii mutam capsorul si manca linistita. DA, am alaptat in public si nu am considerat asta ca pe o rusine.

Am nascut la 34 de saptamani o bebelusa de 2900, cu icter prelungit pana la 8 saptamani de viata. Cel mai bun lucru care il puteam face pentru ea era sa o alaptez. Si asa am pornit intr-o aventura frumoasa si minunata pentru mine!!

Scriu acest articol pentru a imi exprima clar pozitia mea: SUSTIN ALAPTATUL din tot sufletul meu si cu toata convingerea si nimeni si nimic nu ma va putea convinge altfel. Consider ca daca mamicile proaspete ar fi informate cum trebuie si sustinute in maternitate, 90% din noi am alapta fara probleme.

Cristela Georgescu scria pe blogul ei foarte bine despre acest subiect aici:
"Da, este un subiect pentru care am o evlavie si o ardoare atat de intensa, incat nu pot fi obiectiva. Am convingerea ca nu exista dar mai de pret pe care il putem face copiiilor nostri pentru sanatate, ca merita facut orice pentru a duce la bun sfarsit si aceasta misune din cadrul operatiunii MAMA, ca este o datorie de viata sa alaptam exclusiv copiii cat mai mult, macar primele 6 luni de viata. Cred si stiu ca indiferent si orice s-ar spune, acest lucru este posibil (exceptie fac cazurile de forta majora – nu la ele ma refer in cele ce urmeaza) si afirm asta bazandu-ma pe experienta proprie, dar si pe povestile emotionante ale altor mame. Am trecut prin incercari la acest capitol din “cariera” de mama si eram gata sa cred ceea ce astazi refuz sa accept. Am invatat cum sa lupt ca sa castig, am invatat din greseli si am vazut ca se poate. Lucruri importante in viata se obtin de multe ori dificil, de aceea avem nevoie de calm, rabdare, perseverena, credinta si jertfa. Jertfa noastra de iubire. Eu asa am obtinut totul in viata. In privinta alaptarii dorinta mea a fost echivalenta cu fanatismul. Am luptat cu fiecare celula si neuron. Si am invins."

Vreau sa ajut si sa sprijin mamicile care doresc sa alapteze. E simplu!!

Sursele mele de inspiratie sunt:
Cristela Georgescu sectiunea de alaptare.
Oltea Tudose - consilier de alaptare
La Leche League International

7 comentarii:

  1. bravo Gaby, esti omul cel mai potrivit sa faca asta, si daca ai nevoie eu te ajut, si eu sunt pro alaptat

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Patricia! Ne vedem la urmatoarea intalnire de alaptat din Sibiu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand iti vezi copilasul in brate pentru prima data nu ai cum sa nu fii PRO ALAPTAT! Si ai dreptate, Gaby, cand spui ca "daca mamicile proaspete ar fi informate cum trebuie si sustinute in maternitate, 90% din noi am alapta fara probleme."
    Primul copilas l-am alaptat doar pana la 2 luni; am facut mastita cu puroi la un san si dupa doua saptamani de la operatie nu se mai vindeca rana si a trebuit sa renunt la lapte. Am plans ultima data cand am alaptat-o, de la singurul san de la care mai puteam si mi-am promis ca la urmatorul ma voi informa mai bine. Sarcina si nasterea m-au preocupat pe mine cel mai mult, alaptatul il consideram natural, nu credeam vreodata ca pot avea complicatii, credeam ca e de ajuns sa imi doresc sa alaptez si totul e ok. Am servit locul de munca pana la ultima luna de sarcina si nu m-am informat prea mult despre alaptat pentru ca nu am avut timp- sau nu mi-am facut timp pentru asta! Am gresit si am suportat consecintele! Nu doresc nimanui sa simta durerea pe care am simtit-o eu, nici fizica si nici emotionala!
    Cel de-al doilea copilas are aproape 9 luni si sunt fericita sa va spun ca il alaptez inca fara probleme! Nici el nu a fost 'prietenos' cu alaptatul de la inceput, ca si sora mai mare, dar nu m-am lasat intimidata de nimeni si de nimic! Si Legea Atractiei a functionat: o asistenta super-draguta, foarte tanara, amabila, cu multa rabdare si pasiune, Bianca Moldovan (Maternitatea din Sibiu) m-a ajutat. A stat langa mine si 45 minute sa-mi linisteasca puiul si sa mi-l puna la san! Amandoua stiam ce e mai bine pentru puiutul meu mic: laptele de mama!Asa am reusit! Ii multumesc in fiecare zi!
    Sa poti sa iti alaptezi copilasul e cel mai minunat lucru pentru copilasul tau! Si e foarte bine si pentru mami. E un privilegiu si e pentru prima si ultima data cand minunile noastre pot papa laptic de la mami! Haideti sa nu pierdem aceasta sansa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea ma ung la suflet cuvintele tale! Te astept la o intalnire de alaptat! Esti foarte pozitiva!!! Gaby

      Ștergere
    2. Daca fetitele mele imi dau voie, vin cu cea mai mare placere!
      Apropo: Gaby, daca sunt nevoita sa plec 3 zile departe de bebelusul alaptat, care are 9 luni, exista pericolul sa pierd laptele?

      Ștergere
    3. E simplu daca pleci. Calculezi cam cate mese pe zi ar trebui sa aiba pitica, cati mililitrii mananca si te mulgi cam cu 2 saptamani inainte.Folosesti un recipient pentru lapte si tot ce mulgi pui in congelator. Azi 60 de ml si il pui la congelator. A doua transa o lasi la racit in frigider si dupa o adaugi peste cel congelat. Sa fie in recipientul din congelator cam cat mananca pitica la o masa. Daca ramane ceva trebuie aruncat dupa cel mult o ora. Pentru dezghetare folosesti sau un incalzitor de biberoane sau il dezgheti la bain marin.

      Pericol sa pierzi laptele nu este, dar e necesar sa te mulgi la orele la care pitica manca in mod normal.

      Te pup, Gaby

      Ștergere
  4. Mie mi s-a parut cel mai minunat lucru din lume ... as fi vrut sa poata dura mai mult, dar n-am avut acest noroc. Poate daca mamele si-ar privi puiul doar prin suflet, ar intelege exact despre ce e vorba. Felicitari Gabi pentru tot ce faci. (Ada)

    RăspundețiȘtergere