marți, 27 martie 2012

Cum s-au unit și mai ales de ce s-au unit mâinile mamelor

            Se spune că dragostea poate muta munții din loc. Ca mamă, experimentezi cele mai adânci trăiri și o putere imensă în a-ți proteja puiul. Acest lucru ne-a apropiat și ne-a motivat pe noi, mamele "Mâinilor Unite".

Fiind un grup de mămici active şi implicate voluntar în viaţa comunităţii, care pun mai presus de orice, viitorul copiilor lor, resimţim o motivaţie puternică în a crea premisele unui viitor mai bun pentru ei. În acest sens, trebuie să acţionăm împreună, atât asupra familiilor noastre cât şi asupra comunităţii în care trăim.

Grupul nostru s-a format mai întâi pe Facebook, din dorinţa de a ne sprijini reciproc în educarea şi creşterea sănătoasă a copiilor noştri, iar în urma feed-back-ului pozitiv primit de la mămici, am identificat o nevoie comună tuturor, privind comunitatea în care ne creştem copiii: insuficienta prezenţă în cadrul comunităţilor de familii din oraşul Sibiu a serviciilor care să promoveze, să faciliteze şi să susţină un stil de viaţă sănătos pentru copil, familie, comunitate.
Prin stil de viaţă sănătos, ne referim la cunoştinţele, atitudinile şi comportamentele actualilor şi viitorilor părinti, cu privire la aspectele fizice (nutriţionale, medicale şi de igienă), psihice (intelectuale, comportamentale şi relaţionale) şi emoţionale care să permită copiilor o creştere armonioasă şi o viaţă sănătoasă.
Pentru a îmbunătăţi viaţa comunităţii noastre, am început să luăm atitudine şi să ne implicăm în combaterea aspectelor negative identificate. Acţiunile noastre au debutat deja în aceste direcţii prin organizarea şi derularea grupurilor de suport susţinute de voluntari, pe diverse problematici cum ar fi promovarea alăptării, îngrijirea copilului, suport psihologic şi parenting. De asemenea, am început campanii pentru înfiinţarea locurilor de joacă pentru copii în mai multe cartiere din oraş, dotate şi cu leagăne pentru bebeluşi, respectiv campanii de promovare a acţiunilor de igienizare şi recondiţionare a spaţiilor de joacă deja existente.
O altă iniţiativă a fost aceea de a susţine financiar, din donaţii ale membrelor grupului, unele cazuri sociale din comunitate; astfel, a putut fi operată fetiţa de 11 luni, Lavinia Maria A. (care s-a născut cu mai multe defecte congenitale), la Bucureşti, la spitalul ”Marie Curie”; Paul C., un băieţel de 10 ani din Cisnădie, depistat cu tumoră intracraniana, a fost operat la o clínică din Viena.
Donaţii în bani, haine, dulciuri, cosmetice şi lapte praf au fost direcţionate către 49 de copii asistaţi din cartierul Guşteriţa, spre copilul unei mame minore din Cisnădie, către copiii mamelor din Centrul maternal Sibiu, iar pentru copiii internaţi la Spitalul Judeţean, la secţia de Chirurgie infantila, au fost achiziţionate cărţi cu poveşti şi planşe educative. Au primit alimente și haine câteva familii nevoiașe din Sibiu și Ocna Sibiului. 
          Problema cu care s-au confruntat multe mame și ale căror marturisiri sunt cu adevarat cutremuratoare, este legată de interzicerea internării mamelor alături de copii. În acest sens am trimis, la începutul anului 2012 o scrisoare deschisă, însoțită de o petiție cu peste 1500 de semnături, Spitalului de Pediatrie din Sibiu. Am participat la întâlniri cu membrii conducerii Spitalului de Pediatrie din Sibiu, iar motivațiile psihologice, privind trauma separării mamei de copil, au fost intelese de către spital. Dar, în fața unei probleme ce privește lipsa de spațiu și de personal, e greu să reușești. Totuși, în urma sesizărilor noastre, locurile pentru aparținători au fost suplimentate, au fost aduse 7 fotolii pliant, au fost elaborate chestionare oferite fiecarei mame spre a fi completate și acceptarea unei reprezentante a mamelor în consiliul spitalului. Ni s-a solicitat ajutorul in strângerea de fonduri pentru achizitionarea unui secventiator ADN, necesar Spitalului de Pediatrie și până în acest moment am adunat 512 lei. Strângeri de fonduri s-au organizat la evenimentele Art Boutique, târg de handmade și la întâlnirea "Mami întreabă/Doctorul răspunde" iar acțiunile de strângere de fonduri vor continua
"Dăm o mână de ajutor spitalului, oferim șanse la sănătate copiilor".

Succesul acestor acţiuni şi bucuria de a putea contribui activ la binele copilului ne-au impulsionat să mergem mai departe şi astfel s-a născut Asociația "Mâini Unite" - din dragoste pentru copil.

Membrii fondatori ai asociației sunt:

Eliza-Monica Băra
Gabriela-Simona Stănescu
Florența Cioconea
Simona Holban
Patricia Gal
Oana Vasiu
Lavinia Kaiser
Ioana Andrievici
Bianca Selejan-Guțan
Lavinia Albu
Irina Burcea
Ana-Maria Micu
Ada Rusu-Milea

Alatura-te si tu proiectelor noastre, din dragoste pentru copii!





             



2 comentarii:

  1. Ati vazut ca sunteti 13 membrii fondatori? E de bine pentru ca sunteti Maini Unite pentru viitorul comorilor noastre, copilasii!
    Va multumesc si va sustin atat cat pot!
    Cu mult drag,
    Andreeea Oprica

    RăspundețiȘtergere